تروما چیست؟
هر نوع ضربه، جراحت، شوک٬ آسیب و حادثه وارد شده بر بدن، در علم پزشکی، تروما (Trauma) محسوب میشود، مشروط به اینکه از خارج به بدن وارد شده باشد و عامل درونی، علت ایجاد آسیب نباشد.به عبارت دیگر تروما هر آسیبی است که در اثر افزایش انرژی ورودی به بدن ایجاد میشود. این انرژی ممکن است از نوع ضربهای، مکانیکی، حرارتی (سوختگی)، شیمیایی یا انواع دیگر باشد.
مولتیپل تروما چیست؟
در واقع شخصی که دچار تعداد ضربات و حوادث متعددی گردیده است را مولتیپل تروما گویند.مثلا شخصی که در تصادف دچار شکستگی ،خونریزی،آسیب عروقی،قطع عضو و غیره میشود یک بیمار مولتیپل است.
بیمارانی که دچار مولتیپل میشوند نیاز به امداد رسانی و اقدامات اولیه تخصصی دارند.باتوجه به قانون برخورد اولیه در موارد مولتیپل بسیار حیاتی است، باتوجه به محل ایجاد نحوه امدادرسانی متفاوت میباشد ولی آنچه مهم است تبحر و تسلط پزشک و یا مسئول طب اورژانس میباشد.نحوه جابجایی بیمار، محل آسیب دیده، بستن و انتقال آن، جلوگیری از خونریزیهای احتمالی و … از جمله عوامل موثر و سرنوشت ساز در این مرحله را دارند.درمانهای به موقع باعث جلوگیری از ایجاد آسیبهای بیشتر و شدیدتر به بیمار مینماید. بطور مثال گرفتن فشار خون در بیماران دچار ضربه مغزی بسیار ضروری است.
درمان تروما روحی و ترومای روانی
ترومای روانی در معنای کلمهای یعنی برخورد و یا در موقعیتی بسیار خاص و دردناک قرار گرفتن، که تجربه بسیار ناگهانی بوده و شخص هیچ گونه آمادگی جهت برخورد با آن را ندارد. از نظر پزشکی این شوک و یا ترومای روانی بسیار خطرناک میباشد زیرا ممکن است شخص بر اثر آن دچار سکته و یا حتی فلجی گردد. ترومای روانی در واقع بسیار سخت تر و عمیق تر از ترومای جسمی است که به انسان وارد میگردد. در این مرحله یک اتفاق غیر پیشبینی یا حتی یک رفتار بسیار نابجا از سوی یک فرد دیگر ممکن است چنان آسیبی به شخص وارد نماید که ضربهای جبران ناپذیر بر وی وارد آید. نحوه بهبودی افراد در ترومای روانی متفاوت میباشد، در بعضی چند ماه طول میکشد، در هر صورت بهتر است که فرد بیمار از یک متخصص تروما یا با مراجعه به یک مرکز تحقیقاتی تروما کمک برای بهبودی کامل.
اتاق تروما چگونه جایی است ؟
اتاق تروما اولین مکان و درواقع مهمترین مکان برای یک بیمار دچار تروما میباشد. زیرا بهترین درمانها ممکن است درچند ساعت اول بعد از حادثه و یا بیماری انجام پذیرد. بهمین دلیل باید تمامی تجهیزات و وسایل اولیه جهت احیاء یا دیگر موارد کمکهای اورژانسی تروما باید محیا باشد. وجود اتاق تریاژ، CPR و … از دیگر ملزومات میباشد. یک اتاق باید تجهیزات کامل در یک بخش درمانی را دارا باشد. کنترل کیفیت و اطمینان از سلامتی و استفاده از ابزار و تجهیزات نیز باید روزانه انجام گردد. همکاران شاغل در این بخش باید بطور کامل علم استفاده از تجهیزات و نحوه برخورد با وسایل را داشته باشند تا در لحظه دچار مشکل نشده و با مهارت و اعتماد بنفس بالا درصدد بهبود بیماران برآیند. باید دستورالعمل استفاده درست از وسایل بر روی آنها نصب شده باشد. دسترسی به راههای ارتباطی و خطوط تلفن برای همگان در دسترس باشد.