نکروز (بافت مردگی) چیست؟

فهرست مطلب

نکروز (بافت مردگی) چیست؟

نکروز یا بافت مردگی (به انگلیسی: Necrosis) مجموعه ای از سلولها و بافتهای مرده در یک نقطه از بدن است.
یک عامل خارجی مانند التهاب، سم باکتریایی و یا یک تروما می تواند منجر به نکروز گردد و بنابراین در تعریف مرگ سلول، نباید با مفهوم آپوپتوز(خودکشی برنامه ریزی شده سلول) اشتباه شود. سلولهایی که توسط نکروز می میرند معمولاً سیگنال های شیمیایی مشابه آپوپتوز را به سیستم ایمنی بدن ارسال نمی کنند و به همین دلیل فعال شدن فاگوسیتهای نزدیک به محل انجام نشده و سلولهای مرده هضم و نابود نمی شوند و پیامد آن سلول های مرده، که منجر به ساخت بافت های مرده و بقایای سلولی در نزدیکی یا در محل مرگ سلولی شده است بصورت بخشی سیاه شده و تیره باقی می مانند. به همین دلیل، اغلب لازم است برای حذف بافت نکروزه از روش دبریدمان (برش و جراحی) استفاده نمود.

نکروز چربی

نکروز چربی (به انگلیسی: Fat necrosis)، شکل تغییر یافته چربی توسط آنزیم های گوارشی می باشد. در نکروز چربی آنزیم لیپاز، اسید چرب را از تری گلیسیرید رها می کند و فعالیت بیش از حد آنزیم لیپاز در بافت چربی بوجود آورنده این آسیب می باشد. اسید چرب به نسبتهای متفاوتی با یونهای فلزی عمدتاً کلسیم ترکیب شده تولید ترکیبات صابونی می کند.
در نکروز چربی، بافت چربی جایگزین سلول های اصلی می شود. نکروز چربی در پستان ضایعهٔ نادری است ولی از نظر بالینی اهمیت زیادی دارد و توده ای ایجاد می کند که با فرورفتگی پوست یا نوک پستان همراه است و از کارسینوما قابل افتراق دادن نیست. علت احتمالی این ضایعه تروما بوده، اگر تودهٔ همراه با نکروز چربی درمان نشود به تدریج ناپدید خواهد شد. به عنوان یک قاعده، مطمئن ترین روش، تهیهٔ یک بیوپسی است. به منظور ردکردن کارسینوم، کل توده باید برداشته شود.

نکروز زینکر

نکروز زینکر (به انگلیسی: Zenker’s degeneration) این عارضه جزو دژنراسیون های هیالنی است که طی آن سلول ها و بافت همبند به یک نوع ساختار شفاف، یکنواخت و شیشه ای تبدیل می شود که آن را هیالن می گوییم. از نظر ساختمانی نامشخص ولی احتمالا پروتئین ها در رنگ آمیزی با ائوزین صورتی می شود و بافت هایی که این نوع عارضه در آنها دیده می شود مرده است.
طی هیالن عضلانی رشته ها و فیبر های عضلانی به یکسری ترکیبات یکنواخت یا هموژن و شیشه ای تبدیل می شود که اصطلاحا نکروز زینکر گفته می شود. این عارضه در بیماری White muscle disease در گاوها، Azoturia در اسب واستیف لمب در بره دیده می شود که در این بیماری ها عضله درگیر به صورت آبشش ماهی ها دیده می شود و ساختار رشته ای خود را از دست می دهد. در بیماری هایی که کمبود اکسیژن، تروما (آسیب) دارند دژنراسیون هیالنی ممکن است در عضلات دیده شود، شرایط تب دار، اطراف تومور ها و آنافیلاکسی ها (واکنش در برابر واکسن).

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *