ویتامین Dدر زمره ی ویتامین های محلول در چربی (K”A”D”E)به شمار می رود ,این بدان معناست که در چربی یا روغن حل می شود و می تواند برای مدت طولانی در بدن ذخیره گردد.
در واقع 2نوع اصلی از آن در مواد غذایی یافت می شود :
ویتامین D3(کالی کلسیفرول) : در برخی مواد غذایی حیوانی از جمله ماهی های چرب و سفیده ی تخم مرغ یافت می شود .
ویتامین D2(رگو کلسیفرول ) : در گونه های نادری از برخی قارچ ها یافت می شود.
از این دونوع ,ما به D3نیاز بیشتری داریم زیرا تاثیر آن در افزایش سطح ویتامین Dخون دوبرابر D2است .
نقش ویتامین Dدر بدن چیست ؟
ویتامین Dابتدا کاملا بی فایده است، فعال شدن آن مستلزم پیمودن دو مرحله تغییری است، ابتدا در کبد به کلسیفدیول یا ویتامین ۲۵ (هیدروکسی )D بدل می شود.بدین شکل در بدن ذخیره می گردد، سپس در اغلب مواقع در کلیه ها به کالسیترویل یا به ویتامین ۱.۲۵(هیدروکسی )D2تبدیل می گردد .این همان شکل فعال یا به تعبیری هورمون استروئید از ویتامین D است.
کالسیترویل در سرتاسر بدن حرکت می کند و به هسته ی سلولی می رسد.در آنجا با گیرنده هایی موسوم به گیرنده های ویتامین D که تقریبا در تک تک سلول های بدن یافت می شوند .فعل و انفعالاتی دارد، هنگامی که شکل فعال ویتامین D از سوی این گیرنده ها محصور شود,برخی ژن ها را به جریان انداخته و برخی دیگر را از کار می اندازد و منجر به تغییراتی سلول می گردد.عملکرد آن مشابه با عملکرد اغلب هورمون های استروئیدی دیگر است .تاثیر ویتامین Dبر سلول های مختلفی که مرتبط با سلامت استخوان هاست .بسیار مشهور است,زیرا به سلول های روده فرمان جذب کلسیم و فسفر را می دهد .
اما دانشمندان اخیرا دریافتند که این ویتامین در تمام فرایندهای دیگری که در بدن اتفاق می افتد نیز دخالت دارد,از جمله عملکرد سیستم ایمنی بدن در مقابله با سرطان .