دیسک گردن چیست؟
دیسکها درواقع بالشتکهایی هستند که خداوند بین مهره های بدن انسان قرار داده است تا استخوانها براحتی روی هم لغزیده و حرکت نمایند،در ناحیه گردن هفت مهره و شش دیسک مطابق شکل زیر وجود دارد که پاره شدن هر یک از آنها،بیمار را با علایمی چون درد گردن،قولنج ناحیه کتفها،بی حسی و خواب رفتن دستها و انگشتان،درد بازوها،آرنج و ناحیه مچ و درنهایت لاغری عضلات، ضعف حرکتی دستها وفلج انداهای فوقانی مواجه مینماید.
چه هنگام از جراحی در درمان دیسک گردن استفاده میگردد؟
آن هنگام که محتویات دیسک پاره شده بر نخاع و یا رشته های عصبی فشار وارد نماید و علایم بیحسی و ضعف در دستها ظاهر گردد اقدام جراحی اجتناب ناپذیر میباشد.
چرا شیوع دیسک گردن در چند سال اخیر افزایش یافته است؟
بزرگترین عامل در افزایش شیوع دیسکهای گردن در چند سال اخیر بدلیل تغییر در سبک زندگی و استفاده نامناسب از وسائلی چون موبایل و کامپیوتر میباشد که فرد روزانه برأی مدتی طولانی با گردنی خم شده و اکثراً کج به صفحه موبایل یا کامپیوتر نگاه کرده و این امر منجر به خشکی گردن ،آرتوزو در نهایت پارگی دیسک گردن میگردد طوریکه در حال حاضر میزان موارد دیسک گردن که منجر به جراحی میشود به مراتب از دیسک کمر بیشتر است.
انواع روش های جراحی دیسک گردن:
بطور کلی درمان جراحی دیسک گردن توسط تکنینک های متفاوتی انجام میشود دو روش انجام متداولی که وجود دارد روش قدامی یا روش از جلو و روش خلفی و یا روش جراحی از عقب گردن میباشد. هر کدام از این روش ها در جاهای خاصی کاربرد دارد و به این صورت است که جراح انتخاب میکند با توجه به شرایط بیمار کدام مورد مناسب است.
1- جراحی دیسک گردن از جلو
در برخی مواقع بیماران میبایست از جلوی گردن یا آنتریور جراحی شود و در برخی موارد لازم است بیمار از پشت جراحی یا پستریور شود.
بیماراتی که جراحی دیسک گردن را از جلو انجام میدهند بیمارانی هستند که دیسک گردن بر روی ریشه عصبی فشار زیادی وارد کرده است و یا در یک یا دو قسمت بر روی نخاع فشار وارد کرده است.
در این روش جراح با انسزیون های حدود 2 تا 3 سانتی متر وارد ناحیه ی جلویی گردن میشود و بعد از جدا کردن عضلات و عروقی که در جلوی گردن قرار دارند و به راحتی با دست جدا می شوند؛ جراح به قسمت جلویی ستون فقرات میرسد و با رادیوگرافی که حین جراحی انجام میدهد محل ضایعه را مشخص میکند و سپس با کمک میکروسکوپ و با اکارتورهای فضا کاملا مشحص شده و دیسک به تدریج تخلیه میشود.
در زیر میکروسکوپ جراح لبه های معره را در بالا و پایین فِرِض میکند و استخوان هایی که بر روی نخاع و ریشه فشار وارد کرده اند را آزاد می کند و قطعلاتی که بر روی نخاع فشار وارد کرده اند خارج می شوند و فضا توسط وسیله ای به نام کیِج که از جنس های مختلف است پر می شود. گاهی دیسک های مصنوعی یا آرتیپیشیال قرار داده می شوند.
بیمار بلافاصله بعد از عمل جراحی می تواند بهبودی قابل توجهی در درد دست ها را تجربه کند و اگر اثر فشاری بر روی نخاع بود در عرض چند روز قدرت اندام های تحتانی و فوقانی افزایش می یابد.
فردای آن روز بیمار قابل ترخیص از بیمارستان است. در این روش 1 تا 3 دیسک مورد دسترسی است. این روش عارضه های کمی دارد و بسیار میتواند به بیماران کمک کند.
2- جراحی دیسک گردن از پشت
این روش برای بیمارانی عمدتا مورد استفاده قرار میگیرد که به جز دیسکوپاتی دیسک گردن، دچار تنگی کانال سرویکال یا بیماری opll شده اند.
بیمار خوابانده بر روی شکم بر روی تخت قرار می گیرد و بعد از اینکه بیهوش شد به مقدار 10 سانتی متر از پشت گردن آن باز می شود.
سپس بعد از جداکردن عضلات ، لامینا و استخوان هایی که بر روی نخاع و ریشه فشار وارد کرده اند از محل به طور کامل برداشته می شوند و نخاع کاملا آزاد می شود.
اگر لازم باشد قطعه دیسک پاره که بر روری نخاع فشار وارد می کند از روی ریشه برداشته می شود. گاهی بیماران نیاز به فیوژن و یا کارگذاری پیچ و یا پیوند زدن استخوان از پشت مهره پیدا می کنند و گاهی هم نیاز پیدا نمیکنند.
24 تا 48 ساعت بعد عمل بیمار مرخص می شود. این روش برای بیمارانی مناسب است که دچار تنگی کانال نخاعی شده اند.
3- جراحی 360 درجه (جراحی همزمان)
نوع سوم جراحی های دیسک گردن که عموما سنگین تر است؛ اعمال جراحی 360 درجه و یا همزمان قدامی و خلفی است. معمولا بیماراننی که تنگی های بسیار شدید دیسک گردن دارند و نخاع سفید شده و همزمان دیسک های گردن بر روی نخاع فشار وارد میکنند، بیماران پرخطر و پر ریسکی هستند.
در این موارد جراح تصمیم می گیرد علاوه بر جراحی از پشت و فیکس کردن، از جلو ی گردن نیز دیسک هارا تخلیه کند و بیمار از 360 درجه و یا از دوطرف جراحی را میپزیرد.
بهبودی این بیماران 1 تا 2 روز است و بعد از آن با تشخیص پزشک از بیمارستان مرخص می شوند. با وجود اینکه این روش جراحی پر خطر و سنگین تر از دو روش قبلی است برای بسیاری از بیماران لازم است که این کار انجام شود.
عوارض جانبی و خطرات ناشی از آن:
از آن جا که عمل جراحی گردن در اطراف نای و نخاع انجام می شود ، تا حدودی خطر بروز عوارض جانبی جدی وجود دارد . عوارض جانبی شامل موارد زیر است :
- آسیب دیدن یکی از شریان ها و ورید های بزرگی که از مسیر گردن به مغز می رود .
- آسیب دیدن اعصاب یا نخاع
- عفونت گرافت استخوانی یا نواحی اطراف ستون فقرات
- جا به جا شدن گرافت استخوانی قبل از جوش خوردن آن
- جوش نخوردن دو مهره به یکدیگر
درد بعد از عمل دیسک گردن
پس از جراحی دیسک گردن تقریبا بلافاصله درد دستها از بین میرود و درد محل جراحی و حلق بسیار خفیف بوده و معمولا ۲۴ ساعت طول می کشد.
پس از جراحی که معمولا برای یک یا چند سطح انجام می شود. دو تا سه هفته بیمار گردنبند دارد ولی با فعالیتهای طبیعی زندگی که دو روز بعد شروع می شود. پانسمان روزانه محل جراحی تا یک هفته و مصرف انتی بیوتیک و غذای نرم تر برای پنج روز توصیه می شود. پس از یک ماه بیمار زندگی عادی دارد و باید عضلاتش را تقویت کند.
بهبودی پس از عمل چه مدت طول میکشد؟
با مدنظر قرار دادن تمام ابعاد، معمولا بعد از جراحی دیسک گردن فیزیوتراپی لازم نیست، ممکن است جراح شما توصیه کند که چگونه ورزش های ایزومتریک کششی گردن را انجام دهید. بعد از جراحی گردن بهبودی کامل شما میتواند سه تا شش ماه زمان ببرد.
مشاهده ی نتایج جراحی چند ماه زمان می برد، اما نتایج بیشتر بر پایه ی تعدادی از شرایط خاص هر بیمار است و بیماری که مشکلات سلامتی دیگری دارد ممکن است بهبودی اش زمان بیشتری طول بکشد. فیزیوتراپی میتواند 4 تا 12 هفته بعد از جراحی شروع شود، و 6 تا 12 هفته برای تکمیل شدن زمان نیاز دارد.
معمولا در جراحی های دیسک گردن خصوصا مواردی که دیسک روی عصب فشار زیاد دارد و درد دست با شدت در بیمار احساس میشود. اگر جراح توانایی جراحی میکروسکوپیک و با متدهای روز را داشته باشد؛ بهبودی واضح بلافاصله پس از جراحی به میزان بالای نود درصد دیده می شود.
درمان دیسک گردن با لیزر،دیسکوژل و تزریق در ناحیه اپیدورال چگونه است؟
با توجه به آناتومی پیچیده گردن و عروق و اعصاب فراوان و درهم تنیده آن که به آسانی در عکس بالا مشخص است،هر گونه تزریق در این ناحیه بسیار خطرناک بوده و در صورت برخورد با عَصّب یا رگ خونی عوارض شدید به جا گذارده،گو اینکه فواید آن نیز آنذک است و بر دیسک سفت،دیسک چسبیده به رشته عصبی و نخاع و تنگی نخاع گردن یا کمر،هیچگونه تاثیری ندارد.
تا چه مدتی بعد از جراحی باید از حرکت و بلند کردن اجسام سنگین خودداری کرد ؟
حرکت گردن باید محدود شود، زیرا بهبود کامل عضلات و بافت های دیگر چند هفته زمان می برد. همچنین حرکات دیگر نیز باید با احتیاط انجام شوند، به خصوص اگر تکرار شونده یا ناگهانی باشند. با این حال به طور کلی بالا رفتن از پله ها به صورت یکی یکی، یا تکیه بر سینک و شستن صورت یا مسواک زدن بی خطر میباشد.
بیشتر افراد مجاز هستند در هفته های اول بهبودی اجسام تا وزن 3.5 کیلوگرم را بلند کنند، البته به گونه ای که اجسام در نزدیک بدن نگه داشته شوند و حرکت به صورت تکراری نباشد. بالا بردن سر منع می شود، پس در هنگام انجام کار های ساده مانند پانسمان کردن خودتان و غذا خوردن احتیاط کرد.
آیا بعد از بهبودی میتوان ورزش کرد ؟
مانند خیلی دیگر از جنبه های بهبودی، این موضوع هم به عوامل زیادی بستگی دارد. خیلی از بیماران که از وضعیت سلامتی خوبی بهره مند هستند میتوانند بعد از بهبودی کامل در پی جراحی به تمام فعالیت های جسمانی طبیعی بازگردند.
در مواردی که دو سطحی داشته اند، اغلب ورزش هایی که دارای برخورد هستند برای بیمار منع نشده اند، اما همچنان به بیمار توصیه میشود که ورزش های دیگر را انجام دهند و به دنبال سالم بودن و سبک زندگی فعال باشد. فیزیوتراپی، در بیشتر موارد توصیه شده است که حرکات را محدود کنند، تا از آسیب های بیشتر پیشگیری کنند.
محصولات پیشنهادی:
منابع (سایتهای):
۱ thoughts on “جراحی دیسک گردن”
چقدر مطالبتون مفید هست