ویرووس کرونا

فهرست مطلب

ویروس کرونا نوعی ویروس است که سبب عفونت در دستگاه‌های تنفسی فوقانی یعنی بینی، سینوس‌ها و گلو می‌شود. بیشتر ویروس‌های کرونا خطرناک نیستند، اما برخی از انواع آن واقعا جدی هستند. به‌تازگی، نوع جدیدی از این ویروس شایع شده است که برخی به‌اشتباه آن را بیماری کرونا می‌نامند.

نشانه‌های معمول ویروس کرونا چه هستند؟

بیشتر ویروس‌های کرونا علائم مشابهی در دستگاه‌های تنفسی فوقانی به‌شکل گرفتگی بینی و آبریزش بینی ، سرفه، گلودرد و گاهی تب  ایجاد می‌کنند. همچنین ویروس کرونا ممکن است سبب عفونت گوش میانی در کودکان شود. البته در بیشتر موارد نمی‌توانید مطمئن شوید علائم بیماری‌تان از ویروس کروناست یا از ویروس‌های سرماخوردگی دیگری مانند راینو ویروس برای تشخیص این بیماری می‌توانید آزمایش‌هایی ازجمله کشت ترشحات بینی و گلو و نیز آزمایش خون را انجام دهید، اما دلیلی برای این کار وجود ندارد. آزمایش هیچ تغییری در علائم بیماری ـ که معمولا طی چند روز برطرف می‌شوند ـ ایجاد نمی‌کند. بااین‌حال اگر عفونت ناشی از ویروس کرونا به دستگاه تنفسی تحتانی یعنی به نای و ریه‌ها برسد، ممکن است به ذات‌الریه منجر شود. این خطر به‌ویژه در افراد مسن، افراد مبتلا به بیماری قلبی  و یا افراد دارای سیستم ایمنی ضعیف بیشتر است.

بااین‌حال، دکتر بین کائو (Bin Cao) از بیمارستان «دوستی چین و ژاپن» (China-Japan Friendship)، به‌تازگی در مجله The Lancet مطالعه‌ای منتشر کرده است. به‌باور این پژوهشگر دانشگاه پزشکی کپیتال (Capital Medical University)، علائم ویروس کرونای جدید شباهت زیادی به سارس دارد. این علائم عبارت‌اند از: تب، سرفه و مشکل در تنفس. اما او معتقد است که تفاوت‌های مهمی بین این دو بیماری هست. او می‌گوید:

این بیماری علائمی مشابه به سارس دارد، اما برخی علائم مربوط به دستگاه تنفسی فوقانی مانند آب‌ریزش بینی، عطسه، گلودرد و علائم گوارشی مانند اسهال (که ۲۰ تا ۲۵ درصد از بیماران مبتلا به سارس را درگیر می‌کرد) در این افراد دیده نمی‌شود.

ویرووس

دوره کمون، علائم بالینی و پیش­آگهی:

دوره نهفتگی بیماری ناشی از کرونای جدید، ۲ تا ۱۴ روز (به‌طورمعمول یک هفته) است.

بیماری اغلب با تب و سرفه و سایر علائم تنفسی بروز می­کند. آبریزش بینی و عطسه کمتر از سایر ویروس­های تنفسی بروز می­کند. در موارد شدید بیماری تنگی نفس ایجاد می­شود. تاکنون به­طور متوسط ۴ روز تا بستری شدن بیماران طول کشیده است.

این ویروس در اکثر موارد علائم بالینی خفیف ایجاد می‌کند که این امر سبب نشر بیشتر ویروس از طریق افراد با علائم خفیف می­شود.

در بین بیماران علامت­دار، ۸۷ درصد علائم شبه آنفلوانزا و ۱۳ درصد علائم به‌صورت SARI  بوده است که ۸۷ درصد آن، پنومونی شدید و ۱۳ درصد آن منجر به بستری در بخش مراقبت ویژه شده است، با کشندگی حدود ۲ درصد؛ البته این نکته را باید در نظر داشت تاکنون فقط حدود ۵ درصد بیماران شناسایی‌شده‌اند؛ بنابراین اگر افراد با علائم خفیف که شناسایی نشده­اند به مخرج کسر اضافه شوند، میزان کشندگی بسیار کمتر خواهد بود. از طرف دیگر میزان کشندگی در بین موارد شدید و منجر به بستری، می­تواند به بیش از 10 درصد برسد.

تاکنون سن مبتلایان ۱۰ تا ۹۰ سال و ازنظر جنس، 67 درصد آنان مرد بوده­اند. اغلب موارد مرگ در بین بیماران بالای ۶۵ سال و دارای بیماری زمینه‌ای رخ‌داده است.

تشخیص آزمایشگاهی:

تست های آزمایشگاهی، به طور معمول برای تشخیص عفونت های کرونا ویروس ها (مگر در مورد بیماریSARS) صورت نمی گیرند. روش موجود برای تشخیص کرونا ویروس ها از جملهSARS – Cov ، ردیابی ژنومRNA ویروس در مجرای تنفسی و نمونه های مدفوع به کمکRT-PCR می باشد. جداسازی کرونا ویروس ها، مشکل می باشد و در مورد  SARS-Cov به شرایط(( biosafety level 3نیاز می باشد. آزمایش نمونه های مشکوک به وجودSARS-Cov، باید با در نظر داشتن شرایطBSL-2 در آزمایشگاه های ویروس شناسی صورت گیرد. آزمایش سرولوژی با بهره گیری از آزمایش الیزا ، می تواند در ارزیابی سرم های حاد و بهبود یافته، کمک کننده باشد. میکروسکوپ الکترونی ، در ردیابی ذرات مشابه کرونا ویروس در نمونه های مدفوع به کار می رود.

تست

آیا می‌توان ویروس کرونا را با مرس یا سارس مقایسه کرد؟

مرس و سارس هر دو به‌دلیل علائم شدیدی شهرت داشتند که در افراد ایجاد می‌کردند. هنوز مشخص نیست که چطور باید شدت علائم ویروس کرونای جدید را با آنها مقایسه کنیم، زیرا در برخی بیماران با علائم شدید و مرگ همراه بوده و در برخی دیگر فقط نشانه‌های خفیفی مشاهده شده است. هر سه ویروس ازطریق تماس نزدیک با فرد آلوده بین افراد منتشر می‌شوند.

راههای انتقال بیماری:

امکان انتقال فرد به فرد و احتیاطات توصیه شده در برخورد با بیماران:

هرچند انتقال انسان به انسان به طور قطعی هنوز تایید نشده است، اما وجود موارد ابتلا گروهی (مخصوصا در پرسنل بیمارستان در اردن) باعث شده است که در برخورد با این بیماران ، همان سطح احتیاطات و اقدامات مراقبتی که برای نشانگان سارس توصیه می شد برای مبتلایان به ویروس جدید هم کماکان توصیه گردد.

  •    بر اساس راه اصلی انتقال کوروناویروس عامل سندرم سارس (SARS)،‌ که تماس مستقیم است، راه رفتن به مدت کوتاه یا نشستن در اتاق انتظار برای مدت زمان کوتاه دارای نقش قابل توجهی درانتقال بیماری نمی باشد.
  •    استفاده از ماسک N95 در برخورد با این بیماران (بدون توجه به انجام پروسیجر خاصی مانند ساکشن و یا انتوباسیون بیمار) توصیه می گردد.
در موارد زیر خطر ابتلا به بیماری بیشتر می باشد:
  • افرادیکه در فاصله کمتر از یک متر با بیماران قرار دارند(بیش از 15 دقیقه)
  • افرادی که در مقابل عطسه و یا سرفه بیماران قرار داشته باشند.
  • افرادی که دستشان با سطوح آلوده به قطرات تنفسی بیماران برخورد داشته و سپس چشم،  بینی ویا دهان خود را با همان دست آلوده لمس کرده باشند.
  • پزشکان و سایر پرسنل بهداشتی درمانی که بدون رعایت نکات حفاظت فردی و اصول پیشگیری  درارائه خدمات به بیماران نقش دارند، در معرض اکتساب این ویروس قرار دارند.

پیشگیری:

خوشبختانه حدود ۷۵ درصد موارد بیماری با اقدامات کنترلی قابل‌پیشگیری است.

توصیه‌های مرکز مدیریت بیماری‌های واگیر، برنامه تخفیف است یعنی اقدامات کنترلی انجام شود که مردم کمتر مبتلا شوند؛ این اقدامات در سطوح زیر ارائه می­شوند:

1) اطلاع‌رسانی و آموزش کلیه مردم:

این کار از طریق رسانه­ی ملی، نظام پزشکی و هلال‌احمر (با ارسال پیامک لینک آموزش همگانی) و از طریق شبکه­های مجازی انجام شده یا در دست انجام است.

اطلاع‌رسانی صحیح سبب می­شود تا عامه مردم با راه­های انتقال و روش­های پیشگیری از این بیماری، بیشتر آشنا شوند و با رعایت موارد، از انتشار بیماری کاسته شود؛ همچنین با شناخت علائم شدید بیماری، به‌موقع به مراکز درمانی مراجعه کنند و از میزان کشندگی بیماری کاسته شود.

2) آموزش و بیماریابی مسافران:

در حال حاضر هشدار مسافرتی برای مسافران چینی در حد نارنجی است، به این معنی که از سفرهای غیرضروری به دیگر کشورها اجتناب کنند.

قرنطینه نمودن مسافران بدون علامت که از چین به ایران آمده­اند، لازم نیست؛ ولی به آنان آموزش داده می­شود که در صورت علامت‌دار شدن، توسط پزشکان ایرانی معاینه شده و در صورت لزوم بستری شوند.

تاکنون از ۸۰ نفر دانشجوی ایرانی در چین، ۵۷ نفر وارد ایران شده‌اند و توسط تیم پزشکی معاینه و تا دو هفته قرنطینه شده­اند.

محدود شدن مسافرت به چین، تشکیل جلسات تیم پاسخ سریع مرکز مدیریت بیماری‌های واگیر و انستیتو پاستور، از دیگر اقدامات کنترلی بوده است.

3) هوشیاری کارکنان خدمات درمانی نسبت به مسافران چینی یا سابقه مسافرت به چین:

ازآنجاکه یکی از معیارهای ظن بالینی در این بیماری، سابقه مسافرت به چین طی دو هفته گذشته است، آموزش کارکنان خدمات سلامت در این زمینه به بیماریابی کمک قابل­توجهی می­نماید.

4) رعایت دقیق موازین کنترل عفونت توسط کارکنان خدمات درمانی:

لازم است کارکنان خدمات سلامت با استفاده­ی به‌جا از وسایل محافظت فردی و ترتیب صحیح پوشیدن و درآوردن این وسایل، آشنایی کامل داشته باشند.

در کرونا ویروس جدید، استفاده از ماسک جراحی در فاصله کمتر از یکی دو متری از بیمار لازم است؛ اگر اقدامی که مولد آئروسل است انجام شود (مانند ساکشن ترشحات) ماسک N95 توصیه می­شود.

راههای جلوگیری از انتقال ویروس

نکات:

  • در ماسک­های جراحی دو رنگ، بخش جاذب سفیدرنگ بوده، لازم است در قسمت داخل (روی دهان و بینی) قرار گیرد و بخش ضد آب، آبی یا سبز است و لازم است در قسمت خارج قرار گیرد.
  • بعد از دفع وسایل محافظت شخصی در سطل زباله، نباید وسایل فشرده شوند، چون احتمال دارد که ذرات آلوده‌کننده، به‌صورت آئروسل درآیند.

اخبار منتشر شده از بیماری کرونا تا این لحظه :

  • آمار قربانیان ویروس کرونا:  تعداد تلفات ویروس کرونا در کشور چین به 1115 کشته رسیده است.
  • تعداد افراد مبتلا: بر اساس آمارها تاکنون نزدیک به 45171 نفر در جهان به این بیماری مبتلا شده‌اند.

تعداد کشورهای درگیر با معضل نوع جدید و ناشناخته ویروس کرونا به ۲۳ کشور افزایش یافته و تا کنون ۱۲۹ مورد مبتلا در این کشورها ثبت شده است که آمار به تفکیک هر کشور به شرح زیر است:

ژاپن، تایلند:‌۱۴ نفر – سنگاپور: ۱۳ نفر – هنگ‌کنگ: ۱۰ نفر – استرالیا، تایوان: ۹ نفر – مالزی: ۸ نفر – ماکائو، کره جنوبی: ۷ نفر – فرانسه، آمریکا: ۶ نفر – ویتنام: ۵ نفر – آلمان، امارات عربی متحده: ۴ نفر – کانادا ۳ نفر – ایتالیا: ۲ نفر – کامبوج، فنلاند، هند، نپال، فیلیپین، سریلانکا: ۱ نفر

منابع(سایتهای):

irimc

vrc.sbmu.ac

phc.umsu.ac

chetor

plaza

۱ thoughts on “ویرووس کرونا

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *